neděle 23. dubna 2017

..navštěvuju (Győr)

Jak jsme strávili prodloužený víkend v pohledném maďarském městečku Győr. Pro Čechy může tohle jméno být matoucí, je známé také jako Ráb. Vybrali jsme tuhle destinaci kvůli relativní blízkosti z ČR (cca hodinu jízdy od Bratislavy).
A cože se tam teda dá dělat/vidět?

V první řadě jsou to termální lázně, kde celodenní vstupenka stojí 3150 HUF (cca 270 Kč - srovnejte třeba s Čestlicemi :-)). Jsou tam tři teplé bazény, dva z nich mají vnitřní i venkovní část. Tobogány, restaurace, dětský koutek, sauna world (za speciální příplatek, není v ceně), k dispozici jsou lehátka, jen je prostě lepší dorazit ráno neb rychle dojdou. V příjemném počasí se dá ležet i venku na trávníku či lehátkách. Rozhodně se netřeba obávat kontroly, zda s sebou návštěvníci nemají vlastní jídlo či pití, to je zjevně povoleno a velmi běžné, viděli jsme i spousty pivních plechovek a tak..

Győr je ovšem pěkné místo i bez termálů! V centru města jsou úzké uličky, kavárničky, restaurace, na pěší zóně skvělý zmrzlinář a na Dunaji se houpe restaurační loď - mají moc dobré růžové víno. Celá náplavka je prakticky nová a dá se po ní krásně korzovat. Zkusili jsme místní poháry, jejichž velikost je fakt neuvěřitelná.
Ořechový pohár s mandlovými pusinkami
Procházka po náměstí a jeho okolí  potěší každého milovníka křivolakých uliček. Na procházky a lelkování nad kafíčkem, dortíkem a sklenkou vína vážně ideální!


Náměstí
Co je na Maďarsku vážně příjemná věc jsou ceny - v podstatě i v největším centru na náměstí je kafe levnější než v Praze, dortíky taky, jídlo v restauracích je srovnatelné. Třeba obrovská porce zmrzliny na porměnádě (i s čokoládovou polevou) stála necelých 20 Kč. Víno kdekoli stojí málo a je výtečný. Jako suvenýr na doma pcohopitelně paprika, klobásky a taky gulášovou pastu..

Při cestě zpátky (nebo tam) je skvělý udělat výlet - nabízí se třeba Bratislava nebo Gabčíkovo, oboje jsme absolvovali a je to fajn zpestření pobyytu v autě.

Žádné komentáře:

Okomentovat